Alle ansatte har rett til 25 feriedager per år, som tilsvarer 21 arbeidsdager basert på en 5-dagers arbeidsuke. Mange har også en avtale om en femte ferieuke, som gir rett til 30 feriedager totalt og en høyere feriepengesats på 12% i stedet for 10,2%

 

Utbetaling av Feriepenger


Feriepenger opptjenes året før utbetalingen og erstatter lønnen når du tar ferie. Vanligvis betales feriepengene ut i juni, slik at du får full lønn i ferieperioden. Feriepenger opptjent i 2023 utbetales i 2024.

 

For ansatte med 5 ukers ferie trekkes lønn for 3,33 ekstra arbeidsdager i juni. Fastlønnede får utbetalt 0,67 dagslønn samtidig med feriepengene. Timelønnede får feriepenger sammen med siste lønning før ferien, uten trekk for feriedager.

 

Spesielle Situasjoner:


- Nye ansatte som ikke har opptjent feriepenger hos nåværende arbeidsgiver, trekkes for feriedager i juni, men ikke mer enn 21,67 dager. Resten trekkes i juli.

- Deltidsansatte eller ansatte som har vært i permisjon eller permittering, skal motta feriepenger når ferien faktisk tas.

- Overføring av Feriedager: Du kan avtale å overføre opptil 10 feriedager til neste år. Bedrifter med 5 ukers ferie kan overføre opptil 14 dager.

 

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font, nummer

Automatisk generert beskrivelse


 

Det er viktig at arbeidsgiver sørger for at ansatte tar ut sin ferie, men ansatte kan motsette seg full ferie hvis feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet. Dette gjelder spesielt de som ikke har hatt inntekt som gir feriepengegrunnlag året før.

 

Hvis du har noen spørsmål eller trenger hjelp til å forstå feriereglene, ta gjerne kontakt med oss!