BRUKERVEILEDNING – HVORDAN AVSTEMME EKSTRA AGA

Det er viktig å huske på at ekstra AGA skal avstemmes terminvis på lik linje som ordinær arbeidsgiver avgift.

Nettlønn gjør du dette på følgende måte:

Gå til Rapporter – Avstem A-melding:

Velg uttrekk på år (dette er viktig for å få ut verdien som gjelder hittil i år) og generer rapporten til Excel:

Åpne Excel-rapporten og merk innholdet for ekstra arbeidsgiveravgift. Merk at OTP og Avtalefestet pensjon (Lønnsart 93 og 215) holdes utenfor. Denne påvirker ikke ekstra aga og skal ikke med i beregningen.

Kopier innholdet til en ny fane og marker innholdet:

Velg så Sett inn – PivotTable – Fra tabell området:

En ny dialogboks kommer opp og i “Tabell/område:” ser du hvilke data som blir med til Pivot tabellen. Sikre deg at området er korrekt og trykk ok:

En ny arkfane opprettes hvor du definerer utvalget ditt.

Hak av for “Ansatt”, “Avgiftsgrunnlag” og “Ekstra avgift”:

TIPS! Du kan også bruke drag-and-drop for å plassere utvalget som vist over.

TIPS2! Hvis “Avgiftsgrunnlag” og “Ekstra avgift” viser antall i stede for summer kan du endre innstilling ved å klikke pil ned og Innstillinger for verdifelt

Velg så “Summer” i neste dialogboks, og ok:

For å kunne jobbe videre med grunnlaget i pivot tabellen må du kopiere innholde og lime det inn igjen med kun verdier:

Opprett en ny kolonne for “Beregnet ekstra aga”

Formelen er som følger =(beløpet i kolonne B-850000)*5%

Kopier formelen nedover i arket ditt

(Eksempelet er tall for 2023, derav 750 000)

I neste kolonne legger du inn differanse beregningen som i dette eksempelet er C-D

TIPS! Når beløpet i “Beregnet ekstra aga” er negativt skal det ikke beregnes ekstra AGA da grenseverdien ikke er nådd.