Samleartikkel for nye trekkrutiner

Rutine for utleggstrekk skatt ble sluppet i juni 2023 - les denne artikkelen for mer informasjon. Rutine for utleggstrekk - skatt

Oppsett av nye trekkrutiner gjelder fra 22.november 2023 og artikkelen oppdateres

NB! For fagforeningstrekk, pensjonstrekk, lån i arbeidsforhold elle andre for andre kundespesifikke trekk, må manuell trekkrutine fortsatt benyttes.

Slik setter du opp bidragstrekk i NettLønn.

1. Gå til «Lønnsarter» under innstillinger (i menyen på venstre side … «Innstillinger» - «Lønnsarter») og søk opp lønnsart «962 Bidragstrekk»
  2. Sjekk at lønnsarten er satt opp med riktig konto mot regnskap, at beskrivelse lønnsinntekt er satt til 000 og at trekk-kategori er satt til «Bidragstrekk»

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, nummer, programvare

Automatisk generert beskrivelse

1. Lagre eventuelle endringer på lønnsarten. Gå deretter til «Lønnsposter» og søk opp den aktuelle ansatte.
  2. Legg til en ny lønnspost med lønnsart 962, og bildet nedenfor åpnes automatisk.
  3. Bidragstrekk skal alltid betales til NAV Innkreving, og derfor kommer NAV Innkreving opp som fordringshaver med riktig kontonummer for betaling.
  4. De røde feltene må fylles ut.
  5. Dersom man legger inn til-dato stoppes bidragstrekket etter valgte dato. Brevet dere mottar om å sette i gang trekket skal inneholde alle opplysninger som må legges inn.
  6. Når relevante opplysninger er lagt inn, trykk «Lagre» og du kommer tilbake til lønnsposter og kan jobbe videre med lønnskjøringen.
  7. Trekket løper til det enten deaktiveres, eller til satt sluttdato. Det er alltid vedtaksbrev fra NAV som styrer startdato, beløp som skal trekkes og en eventuell sluttdato. Endringer skal kun gjøres dersom man får et nytt vedtak fra NAV.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, nummer, programvare

Automatisk generert beskrivelse

Har du aktive trekk satt opp etter gammel trekkrutine? Da anbefaler vi at du deaktiverer disse og setter trekket opp på nytt slik beskrevet ovenfor. En beskrivelse av hvordan du går frem, finner du nederst i artikkelen.

Slik setter du opp saldotrekk (andre pålagte trekk) i NettLønn

1. Gå til «Lønnsarter» under innstillinger (i menyen på venstre side … «Innstillinger» - «Lønnsarter») og søk opp lønnsart «960 Saldotrekk»
  2. Sjekk at lønnsarten er satt opp med riktig konto mot regnskap, at beskrivelse lønnsinntekt er satt til 000 og at trekk-kategori er satt til «Saldotrekk»

Slik setter du opp saldotrekk i NettLønn.

1. Gå til «Lønnsarter» under innstillinger (i menyen på venstre side … «Innstillinger» - «Lønnsarter») og søk opp lønnsart «960 Saldotrekk»
  2. Sjekk at lønnsarten er satt opp med riktig konto mot regnskap, at beskrivelse lønnsinntekt er satt til 000 og at trekk-kategori er satt til «Saldotrekk»

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, nummer, Font

Automatisk generert beskrivelse

1. Lagre eventuelle endringer på lønnsarten. Gå deretter til «Lønnsposter» og søk opp den aktuelle ansatte.
  2. Legg til en ny lønnspost med lønnsart 960, og bildet nedenfor åpnes automatisk.
  3. Saldotrekk kan ha forskjellige fordringshavere og du kan enten velge riktig fordringshaver fra listen over tidligere brukte fordringshavere, eller legge til en ny.
  4. Når du legger til en ny fordringshaver (den lille blyanten ved siden av fordringshaver)  kan du legge inn organisasjonsnummer og basisinformasjon om fordringshaver hentes fra Brønnøysundregistrene. Legg til kontonummer det skal betales til.
  5. De røde feltene må fylles ut. Velg fordringshaver, kontonummer, KID, totalt trekkbeløp og startdato. Legg til beløp i «Trukket hittil» hvis relevant.
  6. Til-dato er kun et informasjonsfelt. Normalt skal alle saldotrekk løpe til saldo = 0 og da deaktiveres trekket automatisk, eller du får et nytt brev fra kreditor og gjør endringer / deaktiverer trekket basert på de nye opplysningene.
  7. Når relevante opplysninger er lagt inn, trykk «Lagre» og du kommer tilbake til lønnsposter og kan jobbe videre med lønnskjøringen.
  8. Trekket løper til det enten deaktiveres, eller til saldo = 0.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, programvare, nummer

Automatisk generert beskrivelse

Slik sikrer du en smidig overgang til ny trekkrutine.

MERK at for Fagforenings- og pensjonstrekk må manuell trekkrutine brukes.

Det er fortsatt mulig å benytte manuelle trekk med følgende restriksjoner:

1. Ved oppdatering/oppretting av trekkoppsett, er det kun mulig å velge pensjonstilbyder eller fagforening som fordringshaver.

2. NB! Lønnsarter kan ikke kombinere Trekktype og Trekkkategori. Hvis en lønnsart blir gitt en kategori, vil Trekktype settes til 0, og alle manuelle trekk knyttet til denne typen vil ikke lenger bli beregnet.

Det er fult mulig å la de gamle trekkene gå sin gang, men NettLønn anbefaler å benytte lønnsarter med Trekkkategori, ikke Trekktype, ved oppretting av nye trekkrutiner for bidragstrekk og saldotrekk.

Du kan gjøre følgende for overgang til ny trekkrutine;

• Først anbefaler vi å notere trekkbeløpet som allerede er trukket - hittilbeløp, hvilken ansatt det gjelder og eventuell annen relevant informasjon. Dette finner du ved å gå til rapporten manuell trekk (Under «Rapporter» og «Lønnskjøring» velg «Manuelt trekk»).

• Sett Trekkkategori på de lønnsartene det gjelder. D.v.s lønnsartene knyttet til lønnspostene i trekkrutinene du ønsker å migrere til ny rutine (også beskrevet over i beskrivelsen av oppsett av ny trekkrutine). !Dette vil sette Trekktype til "0".

• Opprett lønnsposter med disse oppdaterte lønnsartene for bidragstrekk og/eller saldotrekk for de ansatte det gjelder. Disse lønnspostene blir nå opprettet via nytt skjema der data for trekket fylles inn. Husk å sett inn hittilbeløp notert tidligere.

• Slett lønnspostene i gammel trekkrutine. !OBS, husk, IKKE slett lønnsposter for fagforening og pensjonstilbyder, kun saldo- og bidragstrekk.

Trekkrapport

• Rapporten Manuelle trekk har fått nytt navn -  Rapporten finner du på samme sted som den gamle rapporten, men den heter nå "Trekk" og kan generes per trekkategori.

Velger man ingen kategori vil rapporten genereres basert på den gamle rutinen. Dette er aktuelt for fagforeningstrekk og pensjonstrekk (som fortsatt kjøres på gammel rutine). Samt for de som ikke har lagt over eksisterende trekk på ny rutine.