Slik setter du opp et utleggstrekk skatt i NettLønn.

NB! Denne rutinen er ny trekkrutine (lanseres 19.06.23) og omfatter foreløpig kun trekktypen Utleggstekk skatt. Ny trekkrutine for fagforening, bidragstrekk og andre pålagte trekk lanseres sommeren 2023 og denne beskrivelsen oppdateres fortløpende etter hvert som ny funksjonalitet er tilgjengelig.

Har du ansatte som er satt opp med "gammel" trekkrutine som du vil flytte til ny? Se denne artikkelen Avslutte gammelt Utleggstrekk skatt

1. Første gang du skal bruke rutinen må du aktivere lønnsarten for Utleggstrekk skatt (961). Gå til … -> «Innstillinger» og «Lønnsarter». Søk opp lønnsart 961 og trykk «Lagre» nederst på siden. Den er nå klar til bruk.
  2. Gå til menyen «Lønnsposter» og søk opp den aktuelle ansatte
  3. Legg til en ny lønnspost. Pass på at den er avhuket som «Fast post» etter at kravet er opprettet.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font, nummer

Automatisk generert beskrivelse

4. Velg lønnsart 961 og vinduet nedenfor åpner seg automatisk. Legg inn informasjonen du finner i vedtaket fra                         Skatteoppkreveren. Totalt trekkbeløp, «trukket hittil» hvis relevant, velg om du skal trekke et fast beløp per måned eller             om det er en prosentsats, start / sluttdato og eventuelt saksnummer. Lagre. Fordringshaver er satt opp som                             Skatteoppkrever og med korrekte kontoopplysninger. Beløpet betales terminvis, og betalingsdetaljer vil fremkomme             på terminoppgaven sammen med arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk (som en egen post).

5. Startdato kan settes frem i tid hvis nødvendig – Utleggstrekk legger seg da som en 0-post under lønnsposter for den             aktuelle ansatte, men rapporteres ikke i A-melding før kravet er innenfor startdato.

6. Trekket skal ligge som en fast post på den ansatte, og deaktiveres av seg selv når saldo (totalt trekkbeløp) kommer til 0.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, programvare, nummer

Automatisk generert beskrivelse

Tips;

Er det aktive kravet du har på en ansatt et prosentkrav og du har lagt til flere variable poster i lønnskjøringen (for eksempel overtid, timer eller andre skattepliktige ytelser)? Da kan du gjøre en reberegning av kravet i «Lønnsposter» ved å trykke på knappen markert i bildet under. Lønnsart 961 oppdateres da med riktig trekkbeløp for den aktuelle perioden i «Lønnsposter». Selv om du ikke bruker denne knappen mens du registrerer variable lønnsposter, vil det bli oppdatert og beregnet riktig trekkbeløp når du trykker på «Lønnskjøring».

Et bilde som inneholder tekst, Font, line, skjermbilde

Automatisk generert beskrivelse

Har du fått et nytt brev fra skatteoppkrever med informasjon om at kravet er innfridd? Klikk på linjen med utleggstrekk i bildet «Lønnsposter» (linjen med lønnsart 961) og det samme bildet som over kommer opp. Klikk på boksen ved siden av «Aktiv» (i bildet under er boksen satt til «Ja») for å deaktivere trekket. Lagre. Linjen forsvinner da fra den ansatte i «Lønnsposter».

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, programvare, nummer

Automatisk generert beskrivelse

Har du fått et brev fra skatteoppkrever som sier at beløpet eller forutsetningene for kravet har endret seg (for eksempel endring fra fast beløp per måned til en prosentsats)? Da anbefaler vi at du deaktiverer det opprinnelige kravet, og setter opp et nytt krav med de nye forutsetningene slik vist ovenfor.

Pågående og historiske trekk kan du se under «Ansatte» - «Ansattopplysninger» og «Vis poster» (nederst på siden). Vi jobber med forbedrede trekkrapporter.

Beskrivelse av alle felt;

• Aktiv – Trekket er som default satt opp som «Aktivt»
  • Konto – Kontonummer brukt for bokføring / informasjon til regnskap
  • Fordringshaver – Kreditor er alltid Skatteoppkrever for trekktypen «Utleggstrekk – skatt»
  • Kontonummer – Bankkonto for betaling av Utleggstrekk skatt.(Trekket kommer på terminlisten for betaling)
  • Totalt trekkbeløp – Hele trekkbeløpet, informasjonen står i vedtaket / brevet fra Skatteoppkrever
  • Trukket hittil – Beløp som allerede er trukket frem til tidspunktet man setter opp trekket i lønnspostene  (Nyttig dersom en ansatt flyttes fra ett annet lønnssystem over til NettLønn, eller ved overføring fra gammel til ny trekkrutine). Beløpet skal øke hver måned frem til det blir lik “Totalt trekkbeløp» (dvs. at kravet i sin helhet er oppgjort)
  • Saldo – Beløp som gjenstår å trekke, ved oppsett er beløpet det samme som «Total trekkbeløp», deretter reduseres beløpet etter hvert som  trekk gjennomføres. Når saldo kommer til 0, stoppes trekkrutinen og den forsvinner fra lønnsposter på den aktuelle ansatte. Dersom saldo er lavere enn fastsatt trekkbeløp den siste måneden trekket skal gjennomføres, trekkes kun restbeløpet slik at saldo blir 0. Trekket skal aldri bli negativt.
  • Trekk per lønnskjøring – To alternativer for oppsettet, enten prosentvis trekk eller et fast månedlig beløp. Vedtaksbrevet fra skatteetaten bestemmer om trekket er en prosentsats eller et fast månedlig trekkbeløp. Dersom trekket er et prosenttrekk, vil totalbeløpet variere basert på den ansattes lønn / totale månedlige inntekt
  • KR – Det månedlige trekkbeløpet eller prosentsatsen som er fastsatt
  • Dato fra – Startdato for trekket, oppgitt i brevet fra skatteetaten som fastslår når første trekk skal gjennomføres. Trekkrutinen er først aktiv fra denne datoen, og rutinen beregner deretter trekk fram hver periode frem til trekket er nedbetalt i sin helhet. Du kan legge inn trekk med oppstart frem i tid. Dette legger seg på den ansatte under lønnsposter med trekkbeløp 0 og rapporteres ikke i A-melding før trekket faktisk er aktivt
  • Dato til – Sluttdato for nedbetalingsperioden, også oppgitt i brev fra skatteetaten.
  • Saksnummer – Referansenummer / saksnummer fra Skatteoppkrever
  • “Lagre” – Lagrer og oppretter trekket