Utbetale feriepenger NettLønn

Eksempelet nedenfor viser beregning av feriepenger og trekk i lønn for ferie for ansatte som er på månedslønn

Gå til «Lønnsposter» i menyen til venstre og klikk på «Feriepenger» og bildet nedenfor vises.

Bildet viser et selskap som har 25 dager ferie, 5-dagers uke og 12 % feriepenger.

Feriedagene som trekkes, skal stå i minus slik bildet viser. Antall dager i måneden tar utgangspunkt i gjennomsnittlig antall arbeidsdager per måned og er den mest brukte for å beregne en dagslønn og dermed beregne trekket for ferie. Har dere en annen standard (for eksempel 22 dager) kan man overstyre. Man kan også fjerne hakene for trekk, endre antall, eller endre antall dager under «Feriepenger» dersom man delvis skal utbetale feriepengene.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, nummer, Font

Automatisk generert beskrivelse

Ved utbetaling av ordinære feriepenger (normalt lønnskjøring i juni) skal det være markert for «Forrige året» slik vist i bildet over. «Dette året» benyttes vanligvis bare ved utbetaling av sluttoppgjør – se link nedenfor til egen artikkel om utbetaling av sluttoppgjør.

I feltet «Velg lønnsart på tillegg / trekket» kan du endre lønnsart som beregner trekk i lønn for ferie. Standard i NettLønn er lønnsart 151 og kommer opp som forslag, men har dere en egen lønnsart kan dere endre til denne her.

Fjern haken på de ansatte du eventuelt ikke skal betale ut feriepenger til. Dersom man for eksempel har ansatte som er permittert, bør man normalt ikke betale ut feriepenger til dem i den «samlede» feriepengekjøringen i juni. Permitterte bør heller få sine feriepenger utbetalt når de faktisk tar ut ferien.

Vi anbefaler også at man sjekker om ansatte som har sluttet (er inaktive), kan ha feriepenger til gode. Det gjøres slik;

Et bilde som inneholder tekst, programvare, Nettside, Dataikon

Automatisk generert beskrivelse

NB! Feriepengene skal ikke registreres direkte i lønnsposter - Det er viktig å benytte valget: «Generer» nederst på siden for å få korrekt feriepengeberegning.

Når du har generert feriepengene, gå tilbake til lønnsposter. Linjene for feriepenger til utbetaling og trekket av feriedager har nå lagt seg på de ansatte.

Et bilde som inneholder tekst, nummer, Font, programvare

Automatisk generert beskrivelse

Når man har gjort ønskede justeringer, gå til «Lønnskjøring» og juster utbetalingsdato. I de fleste tilfeller anbefaler vi at du bruker «Fullt trekk» (som alle andre ordinære lønnskjøringer) for beregning av forskuddstrekk.

Velger du å sette forskuddstrekk til «Ikke trekk» beregnes det ikke skatt av noen av transaksjonene i kjøringen. For ansatte som er satt opp med et ekstra månedlig skattetrekk (lønnsart 950), kommer dette med som vanlig. Alle faste, månedlige ytelser kan utbetales trekkfritt i forbindelse med feriepengeutbetaling. NB! Velger du dette alternativet, beregnes det ikke skatt av feriepenger over 60 år (lønnsart 155). Velger du «Ikke trekk» må du beregne og legge til skatten for de ekstra feriepengene manuelt (lønnsart 950) for ansatte i denne kategorien.

I dette eksempelet har det ingen praktisk betydning hvorvidt man velger «Ikke trekk» eller «Fullt trekk». I NettLønn beregnes det ikke skatt av feriepenger opptjent i fjor (lønnsart 150), og ettersom beløpet «Trekk i lønn for ferie» er høyere enn månedslønnen er skattegrunnlaget negativt og det beregnes ingen skatt for lønnsarter satt opp med tabelltrekk. Har du lønnsarter som er satt opp med prosenttrekk, beregnes det skatt av disse som vanlig. Generelt skal alle faste, månedlige transaksjoner beskattes etter tabell.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font, line

Automatisk generert beskrivelse

Eksempel på lønnsslipp ved feriepengeutbetaling;

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, nummer, Font

Automatisk generert beskrivelse

Dette bør du vite / vurdere når du kjører feriepenger;

• For alle ordinære skattekort, beregnes og trekkes skatt over 10,5 måneder i året. Dette gjør at feriepenger og alle faste, månedlige ytelser kan utbetales trekkfritt i måneden feriepenger utbetales. Med faste ytelser menes (fra eksempelet ovenfor) forsikringer og telefon, men det kan også være for eksempel fri bil eller andre ytelser som den ansatte mottar hver måned, året igjennom.
  • Den samme logikken / beregningsmetoden i skattekortet gjør at man kun trekker halv skatt i november / desember.
  • NB! Velger du å sette skatteberegningen til «Ikke Trekk» og har du mange variable (eksempelvis bonus), skattepliktige transaksjoner som du ønsker å ta med på lønnskjøringen? I så fall anbefaler vi en ekstra kjøring for å sikre korrekt skatteberegning.
  • Har du ansatte med kildeskattekort? I så fall skal det beregnes skatt av feriepenger for dem. Sjekk at det er huket av for kildeskatt under «Ansatte» og «lønnsdetaljer».

Se denne artikkelen dersom du skal utbetale feriepenger sluttoppgjør Feriepenger sluttoppgjør

Se denne artikkelen dersom dere ønsker å gå igjennom innstillinger av feriepengeprosent, innstillinger på lønnsarter som inngår i grunnlaget for beregning av feriepenger mm. Innstillinger - Feriepenger NettLønn