Er bedriften din en frivillig/ideell organisasjon som faller innenfor reglene for skattefrie organisasjoner?

Da kan det hende det ikke skal betales arbeidsgiveravgift.

Skattefrie organisasjoner er også fritatt for plikten til å sende inn lønnsopplysninger og trekke skatt når samlet lønnsutbetaling til en person i løpet av inntektsåret ikke overstiger kr 10 000 for 2024. Les mer om dette her.

Som lønnsansvarlig må du sette deg inn i hvilke forhold som gjelder for din bedrift.

Når du har gjort dette må du sette de riktige innstillingene i Nettlønn, for korrekt beregning og rapportering av lønn.

Aktuelle innstillinger i Nettlønn

1. Sett på haken "Er skattefri organisasjon" under Systemoppsett.

Denne haken definerer selskapet som en skattefri organisasjon, og gir deg tilgang til en hjelpe-rutine for oppfølging opplysnings-/skatteplikten per ansatt. Les mer om rutinen her.

2. Sett også på haken "Vis skatte og avgiftsregler på Lønnsart" for å få tilgang til inntektsbeskrivelser med skatte- og avgiftsregel Skattefri organisasjon.

3. Opprett de lønnsartene du har brukt for og velg en inntektsbeskrivelse som passer

4. Dersom selskapet er fritatt fra å betale arbeidsgiveravgift fjernes haken for dette.

Lønnsarten skal ha hake for Skatt, da dette håndteres i en egen rutine.

Her er link til skatteetatens veiledning for skattefrie organisasjoner.

https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/arbeidsgiver/a-meldingen/veiledning/spesielle-grupper/skattefrie-organisasjoner/